Rondodrevets Hero

Senaste inläggen

Av Anders - 22 augusti 2011 10:11

 Boda träning 11-08-08.


Vid föra tillfället vi tränade hundar på gris i Boda Vilthägn var jag inte nöjd med vad min hund presterade. Något var fel jag förstod bara inte vad! Under semestern upptäckte vi att hunden hade fått en svamp infektion i tassarna. Penicillin behandling och stor hygien på tassarna och sen var det eländet bort.


Är väldigt spänd på att se vad hunden i friskt skick levererar. Går och släpper i hägnet Utsikten ett hägn med två grisar på 6,5 ha. Två grisar på 6,5 ha kan tyckas enkelt men betänk att är 65 000 m2. Släpper hunden som sticker direkt, han vill hitta gris. Söker ut, kommer tillbaka, söker ut och kommer tillbaka. Det är inget snack D är tillbaka i god form. När vi kollat första kullen går vi över en liten äng. Dozor har alltid gått åt det håll jag ställt kängorna så han sticker i väg och nu kommer upptaget. Jag hör hur hunden hittat gris och så plötsligt hör jag ett att han tjuter till. Satan tänker jag nu fick han däng av nasse. Hunden står fortfarande kvar och skäller men lite mer försiktigt. Kommer åt att kalla in D för att kolla att han är OK, inga skador bara lite sårat självförtroende. Skickar i väg hunden som på nytt hittar gris. När han bryter har vi hållit 30 minuter dags för vatten mat och vila i buren.


När hunden vilat en timme är det dag för nästa hägn Berget. D sticker i väg hittar gris och driver gris. Vi kör en halvtimme sen bryter vi. Får ett omdömen  av Henrik S, bra och duktig grishund, det värmer. Vila och vatten i buren.


Sista hägnet Sumpen D hitta grisarna som inte vill flytta på sig han jobbar men förgäves. Jag kastar en sten på dom men icke dom står stilla. Går ner till ingången och kallar in hunden som bryter och kommer till mig.


Boda är ett kanon ställe att träna hund på, man får en kvalitet i träningen som ger mer inför jaktsäsongen än vad du åstadkommer på andra platser. Carolin, Henrik och Lars är mycket kunniga och man får bra tipps och råd.


Jag har redan avverkat diplom testen med Dozor. Dom som tror att detta är bara en merit där man ställer in dojorna och hämtar den skall nog tänka om. Det krävs mycket av hunden för att klara det. Hoppas SSKK får ordning på provverksamheten så jag kan starta D på jaktprov i höst vore kul med några till meriter på honom.


För grishund är det!

ANNONS
Av Anders - 21 juni 2011 15:17

Management är att ha en mängd små kunskapsdelar som man kan sammanfoga och kommunicera till fantastiskt slott för allas nytta.

Management är empati och inlevelse, att se alla byggstenarna och ända ha fokus på det färdiga slottet.


Anders H

ANNONS
Av Anders - 30 maj 2011 14:12

Man måste vara djävligt entusiastisk vad gäller jakt och hundar för att släpa sig upp 04:00 för att åka 15 mil för att träna hund. Att mina lekkamrater sen kan njuta av mina väl fungerande hundar är något de bara skall vara tacksamma över. Bra jakthundar kommer inte av sig själv, det handlar om kunskap, tålamod och hårt arbete.

Lördag morgon 04:00 upp och i väg till Boda Vilthägn för en kursdag. Väll där börjar vi med att släppa min kompis 4 år gamla Gråhund och som inte är särskilt gris van i Sumpen.  Ett i sammanhanget ganska lätt hägn. Hela hunden vill i väg och Ubbe släpper, hunden sticker direkt och hittar gris. Spetsar gillar att skälla och Malte är inget undantag skallet kommer direkt vid gris kontakt.

Grisar går undan och hunden hänger på med gångstånd, jag vill inte kalla det drevskall utan det är mera gångstånd. Hunden jobbar på och skäller ungefär som ”Husse här är dom kom och skjut”. Enligt min uppfattning jobbar hunden rätt står och skäller, total kontroll över situationen. Inga utfall och inte för nära för att det skall vara skade risk. Dags att kalla in hunden men Malte har inge lust att komma till husse, jag skämtar med Ubbe och säger ”han lägger väl av när det mörknar”, får ett leende till svar.

Går och hämtar Dozor och släpper honom i hägnet Berget, hunden sticker direkt han får jobba en stund med att hitta gris. I ett hörn står grisarna och tjurar men D kör loss dom och driver dom med ett glest skall. Han springer parallellt med grisarna, är inte riktigt klar på hur jag skall tolka detta beteende, tager han det som en lek. Hunden bryter efter 10 minuter och kommer till mig, beröm och nytt sök och drev sen lägger han av och kommer till mig igen. Dags att ge sig så jag kopplar hunden och vi går ut ur hägnet. En summering är att hunden levererar men är lite loj, är det dålig kondis eller något annat? Får tänka på det några dagar för att formulera en tes.

 

Nästa moment är lydnad med Peter Ekeström som till vardags skriver om hundar i Jaktmarker och Fiskevatten. En kunnig man som visar en teknik för att få hundar och sluta dra genom att man tager tag i hundens lår vid ljumsken och rycker till samtidigt som man säger nej. Tekniken funkar men jag är tveksam på att använda den annat än på mycket hårda eller störda hundar som inte svarar på korrigering med koppel ryck. Anledningen till att jag anser att man bör använda metoden med urskiljning är att den inte bygger på kontakt, ledarskap och bygger upp flockbeteendet. Om man har en hund som man först måste knäcka och sen bygga upp igen är detta kanske rätt verktyg för ”Quick fix” men jag tror mera på traditionella metoder som befäster ledarskapet. Fick tips om hur man tränar sin hund för att undvika skador vid vildsvins attacker och hur man fyller hunden med vätska inför jakt.

Sen var det dags för skytte Lars S hade varit kreativ och byggt ett antal stationer i skogen med björnar som sprang mot dig, löpande grisar mellan granar, fasta lerduvor ballonger och vatten dunkar. Det hela avslutades med att lerduva rabbits med studsare. Otroligt givande inte helt enkelt skytte och vansinnigt kul. Upptäckte att röd punkten i min gamla Aimpoint 3000 inte fungerade så bra i solljus. Skytte övningarna slår allt man kan göra på älg banan, detta är kul praktiskt jakt skytte.
Vi dagen slut tröt och nöjd av en kul bra dag där jag lärt mig mer om mig själv, hundar och vapen var det bara sätta sig i bilen och åka hem. Väl hemma var det duscha tillsammans med D som sin vana trogen inte luktade hallon, ta hand om utrustning äta och sen soffan som jag givetvis somnade i.


Anders H

Av Anders - 25 november 2010 10:50

Dagens datum är något jag egentligen inte vill minnas men minnet gör sig påmint vare jag vill eller inte. Att förlora sin bäste jaktkompis som man har så många minnen ihop med är tungt. Dagens datum 2006 var den dag som pejlen bytte signal typ att hunden varit stilla, när jag kom fram låg han död vid vägkanten.

Trots att det är fyra år sen saknar jag den lille busen av många skäll men mest av allt för att jag egentlige vill slippa denna upplevelse. Men som sagt minnet sitter kavar och kommer att göra till jag flyttar till Sankte Petter.


Till Tyson Jakt Tax av Gudsnåde


Jag mins dig som du var.

Jag mins din mjuka nos mot min kind när vi låg i soffan och mös.

Jag mins ditt klangfulla skall i skogen.

Jag mins när du kom och buffade på benet och ville ha uppmärksamhet

Jag mins hur svårt det var att kalla in dig i skogen.

Jag mins din glädje när vi skulle åka tills skogen.

Jag mins när du bad om lov att sticka ut på sök.

Jag mins när jag hittade dig död på vägen.

Jag vet att du har det bra och jag hoppas du mins mig med samma värme som jag mins dig.


Husse

Av Anders - 31 oktober 2010 19:57

Jag visst är det så, jaktdagar man aldrig glömmer, 10-10-31 har defenitivat skrivit in sig i Jk Botvids historia. Dagen dörjade för min och Molles del bra men höll redan bli en katastrof, tog hunden 10 m från en stor trafikerad väg, Bra drev men inget skjutet. Grabbarna stöt hund får köra av ett berg och jag har satt Hasse W på rätt ställe och han får skjuta ett smaldjur. En bra kille för lön för sitt slit med hundar i småsåtar, känns skit bra som jaktledare att få placera en sån kille på ett generalpass och det smäller.

Åker upp till 5:an öst norra delen, jag har inte släppt en långdrivare där tidigare, men det är långt ner till Grödingevägen. Går in i marken, ser på hunden som markerar att det är hett. Går upp på bergklackarna och släpper hunden. Tre minuters sök och sen kommer upptaget, fult drev direkt. Cenneth ser en räv och jag hör det på skallet. Det snurrar i mönster som en 8 jag går lite söderut och hör att drevet är på väg mot mig. Molle har kört Mickel i 45 minuter och han är slut passerar mig på 15 m, en trea smäll och han är ankrad i marken skriker i dödsångest. Rödpunkten glider in och hamnar mitt i bogen på den röde, 7 x 65 R talar och sen är det är tyst. Känslan som väller upp är primitiv och primal, det är nästan en ren sexuell känsla. Att sänka första viltet för Molle är stort, jag sköt första för Tyson snacka om doubblé för mina Taxar.

Summering av dagen jakt en hare, ett small djur för rätt skytt och Molle förlorade oskulden på räv. En dag att minnas som hundförare och jaktledare och idag tändes glöden för taxjakt igen en dag att minnas.


Anders H  

Av Anders - 18 oktober 2010 10:53

En jakthund blir inte bättre än den urvalsprocess som föregick köpet.

Av Anders - 17 oktober 2010 18:43

Säsongen 2010 vi kan konstatera att dom feta dagarna från 90 talet är över. Det är inte så att det står ett rådjur i varje buske. När vi började jaga i Botkyrka för sju år sedan undrade man om hunden hade noskvalster om den inte hittat vilt inom 15 minuter. Hundarnas sök var inte viktigt för dom hittade alltid vilt. Jag mins en jakt när det tog 15 minuter för Tyson att hitta ett rådjur, jag minns också när kommun hade röjt område 1 och det inte fans ett enda rådjur. Tyson sökte i 30 minuter han kom tillbaka, tittade på mig och blicken sade, husse vad är det för fel det finns inte ett enda rådjur!

Idag är det annan deal, hundar som inte kan söka hittar inget vilt. Molle the Hero är ”the new deal” vilja att hitta vilt, förmåga att hitta vilt kännetecknar en bra jakt hund.

Dagens jakt var ett typiskt tecken på detta, jag släpper Molle the Hero som drar i väg och söker, han har något i näsan och jobbar på. Efter 45 minuter kommer upptaget och det drager i väg. Lotta L ser en räv och Molle the Hero kommer på spåret. Rundar Mellan sjön och tillbaka in på väst biten. Efter ca 60 minuter lägger hunden av jag går och tager honom på spårlöpan.

Nästa såt vi släpper Molle the Hero och Ambra (hans mamma), hundarna jobbar. Ambra hitta något som tokrusar. Molle the Hero jobbar på nedanför berget på syd delen hittar han rådjur och det blir drev. Den snurra och buktar, går upp mot Lotta L som ser en get utom hagelhåll. Hunden kör på efter ca 45 minuter lägger Molle the Hero av jag går ner och tager hunden på spårlöpan.

Dagens observation är att hunden blivit tämligen spårnoga, han kör näsan i marken och jobbar.

Skall vi jaga idag behövs hundar som jobbar och har förmåga att och vilja att hitta vilt, har dom inte ett bra sök blir det ingen jakt skit enkelt.

Molle the Hero är ”the new deal” mycket motor (minst en V12) vill hitta vilt och jobbar på, inget jidder och envis som en bra jakt tax.

När han väl hittar vilt så kan jag inte undgå att sända en tanke till Carina A vilken klok och kunnig kennel ägare tagit fram den denna fantasiska parning som verkligen kan söka och hitta vilt. Skall vi jaga idag så behövs en annan nivå på jakthundar, vi behöver the new deal annars blir det ingen jakt.


Anders H

Av Anders - 2 oktober 2010 17:22

Första oktober en helig dag för oss hundjägare med riktiga jakthundar, Molle the Hero kan säkert inte kalandern men ändå han vet att det är något på gång. Packar prylarna på morgonen och hundarna cirklar som gamar runt mig vem skall få följa med. Ingen hund vill äta allt fokus på husse.


Åker ut med taxen, och en gråtande kopov i hallen men idag är det taxjakt. Samling vid vändplan och ut med passkyttarna. Tager taxen och går upp mot norrbiten, stryker kopplet och taxen drager iväg. Efter 10 minuter kommer han tillbaka men det är något på gång, 20 minuters sök och så kommer upptaget. Några korta väckskall och sen är det fullt drev, snurrar nere vi Mellansjön och sen går det uppåt kullarna. Stannar upp runt Peter T men han få inte se djuret, vidare upp mot Karol men utom hagelhåll. Jag ser djuret en bock utom hagelhål på 60 m fan att jag inte hade kombi pipan för då hade den legat.


Om om inte fans och så är det när man är i skogen, drevet snurrar frisk och taxen gör det en tax skall. Efter 45 minuter drev lägger han av och jag går och kallar in honom. Vi provar några andra hundar som inte hittar vilt. Det råder stor enighet om att vintern har gått hårt fram med rådjursstammen.


Vi åker ner till sydbiten och jag går och släpper hunden står och kollar vad han gör, svär för mig själv när jag tror att han kört fast i en hartraj. Går ner för att sparka los hunden och då kommer upptaget, vilket ös och så går det norrut. Nu smäller det på pass 6, drev kommer till vägen. Drevet tvärr vänder och dånar rätt ur marken. Det var två stavgående pensioner som skrämde råbocken. Åker in på Ensta och kallar in hunden.


Om jag summerar dagen så är det bara att konstatera att Molle the Hero är en sjuhelvetes jakthund. Bra sök, vilja att hitta vilt, förmåga att driva vad mer kan man begära. Att jämföra hundraser är intressant dagen gå till taxen för det är en riktig jakt hund. Molle the Hero är lika bra som sin företrädare den fantasiske Tyson.


Anders H

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se