Rondodrevets Hero

Senaste inläggen

Av Anders - 13 september 2010 11:38

Hösten rullar på men snart är det 1/10, jag har tagit semester den dagen. Skall bjuda in några rätttroende (gillar taxjakt) kompisar och släppa Molle. Har hållit på så mycket med andras hundar att nu måste jag få tid för minna egna.

Om det går som jag tror så hitta Molle äkert rådjur och nu skall det smälla, spelar ingen roll vad som kommer framför bössan det är bara att skjuta. Jag har en plan hur det skall gå till, vart jag skall släppa och hur jag skall sätta ut passkyttar. Går alltsom jag tror så bör det smälla snabbt vi får se. Som sagt snart är det 1/10 och då börjar den riktiga jakten!

ANNONS
Av Anders - 19 augusti 2010 10:44

Nu är jaktsäsongen igång, bock premiären var en rätt lugn tillställning. Satt på ett pass i skogen och spanade, hade glömt myggmedel och det fick jag betala i blod till några tusen hungriga myggor.

 

Satt i Lilla Dalen till samman med Cenneth S och tittade den 18/8 först kommer det vad jag ser som ett smaldjur och går ut mellan mig och CS. Fram med ”Button” och ett kontaktläte djuret stannar i steget lyssnar och går vidare. CS berättar senare att det var en pinnbock med horn så korta att dom skymdes av öronen.

 

Rådjur har en märklig förmåga att röra sig tyst, plötsligt står han där en liten fyrataggare och börjar beta 15 m framför mig. Bekväm som jag är har jag lutat bössan mot en lämplig björk. Försöker smyga upp den med resultat att bocken sprättar i väg och ställer sig och tittar på mig på ca 100 m. Bra tänker jag klockrent läge för CS att ta den men varför skjuter inte ”karln”. Får senare veta att han hade en lite björk som skymde träffområdet och vare sig 6,5:an eller 222:an är några ”buskröjare”.

 

Sitter och spanar och rätt som det är skäller en bock bakom oss. Det visade sig att han var 10 m bakom CS i skogen. Det fans risk för kalsong byte! Försöker locka bocken men han vill inte alls, går och skäller och gruffar. Tystnar kommer bort till mig och skäller ut mig med och går i skogen och gruffar.

 

Det börjar bli mörkt 21:15 lägger vi av och går till bilen. En skön och spännande kväll där vi fick se djur och vart utskällda. Vad mer kan man begära.

ANNONS
Av Anders - 25 januari 2010 14:35

Snön ligger djup i skogen, dom flesta länsstyrelser har avlyst hundjakten, taxen har äntligen börja förstå att han inte kommer fram i djup snö. Om sju dagar är rådjurssäsongen över för det här jaktåret. Hund jakt säsongen bjöd på många höjdpunkter Molle började jätte bra men började utveckla en massa olater. När jag väl klurat ut vad som troligen behövde göras kom snön så det får vänta till i höst men först ett besök hos Dennis A.


När snön kom valde jag som jaktledare snabbt bort kortdrivarna och prioriterade användandet av stötthundar som håller i ca 30 sek vid viltkontakt. Trots detta har bomklubben fått ett antal medlemmar, jag ingår själv i den efter att skjutit lågt på 6 m.


När länsstyrelsen avlyste hundjakten undrade många av mina jaktkompisar ”hur jagar vi nu då”? Nu kommer den gamla fina hederliga jaktformen tryckjakt till heders. Två till tre personer rör sig med 30 till 50 m lucka genom marken och trycker låss djuren. Detta är en förödande effektiv jakt form, rådjuren kommer lugnt och stilla. Inga snabba skott och inga bom. Var på Gålö och jagade 5 rå, varje gång vi vart ute i Botkyrka har det smullit.


Man kan fungera behöver man jakthund? Kanske inte men vad vore livet utan drevskall? Förmodligen lika tomt och innehållslöst som en urdrucken ölburk och det är inte särdeles upphetsande. Men å andra sida 1 oktober är en fredag gissa vem som är ledig den dagen och det är bara nio månader dit. För en sak är klar ingen jakt utan jakthundar.


Anders H

Av Anders - 4 januari 2010 16:24

Snön ligger djup i hela Sverige, Jul och Ny År är avverkade och taxjakt säsongen är troligen över. Det är överhuvudtaget svårt att jaga med hund, en hund som håller en hel jaktdag är slutkörd på 1,5 timme. Nu kan man ägna sig åt lock och smygjakt, att glida på ett nytjärat par ”Vita Blixten genom skogen kan också ha sin tjusning.

I tabloidpressen kan man läsa en del mycket lustiga och okunniga uttalanden från diverse förståsigpåare om den genomförda vargjakten.

Kommer osökt att tänka på ett uttalande av ”fru Fin” under en fika paus på jobbet, hon är passionerad golfare och mycket ute i naturen (golfbanan). Golfbanan hade varit föremål för diverse gris bök var på damen på fulaste allvar anser att den stam av vildsvin som finns bör förintas. Under dagens fika raster har jag hört andra natur intresserade människor (golfare) som haft åsikter om hur vargjakten genomförts.

En reflektion som slår mig är var får dom här människorna sin information ifrån vilket ansvar har tabloid pressen om en saklig nyhets rapportering. Inför denna mängd av okunskap känner jag mig som jakt och vilt intresserad otroligt stolt över allt jag vet och lärt mig under åren om vilt och natur. Denna kunskap ger mig den dos av ödmjukhet som kan behövas inför mötet med dom som inte vet men tror sig ha all kunskap.

Det är inte ofta jag citerar bibeln men i sådana här lägen är det passande


Herre dom veta inte vad dom talar om!!!

Av Anders - 11 december 2009 08:50

Våga vara dig själv en stund du kanske upptäcker en ny person!

Av Anders - 9 december 2009 12:46

Att jaga in en hund är en spännande tid det är då man har möjlighet att påverka hunden. När vi började i Oktober verkade allting mycket lovande hunden jobbade bra i ca 45 till 60 minuter bröt och kom på bakspår till mig. Den tiden är över nu, vid släpp så håller han i första svängen oftast 2 h och då har jag tagit honom på drevlöpan. Lite vatten och så nästa sväng blir det blir oftast lite mer än en timme att försöka blåsa av honom fungerar inte längre. Det blir tassen och jaga vidare så jag lägga ner inblåsningen tills vidare.


Läget låter ju inte så kul men jag känner igen det från hans föregångare. Ung tax mycket jaktlust jag vet att det växer bort med tiden. Får jobba mycket med lydnad vilket jag gör, en sväng upp till Dennis Andersson på Ökersbo hundskola är inte heller helt fel. Men det viktigaste nu är att det skjuts för hunden sen ta honom och släppa igen.


Ser fram mot Annandagsjakten då bör vi ha tillräckligt med skyttar i skogen för att det skall smälla och sen släppa igen. Sen får vi se hur det går. Och jag känner igen beteendet från hans föregångare ”Tyson jakt tax av Guds nåde”.


Anders H


     

Av Anders - 2 december 2009 10:13

Om man skall surfa måste man vara framför vågen!

Av Anders - 27 november 2009 15:48

Château la Tour de By 2004 (nr 3083)


Frankrike distrikt Medoc


Smakrikt och nyanserat vin som behöver luftar rejält (öppnas på morgonen eller dekanteras). Passar till mörkt viltkött och starka ostar.

Tål att lagras i 5 till 10 år


Pris 145 sek per butelj


Omdöme: 4 drevskall?++Corvina Veronese (nr 23072)


Italien distrikt Veronese


Smakrigt lätt vin typisk italienskt tager sig när det fått luft.

Perfekt till hare och fågel


Pris 89 sek per butelj


Omdöme: 3 drevskall/prisvärt

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se